torsdag 6 augusti 2015

Julita herrgård

Julita är en fantastiskt vacker plats! Det ligger precis invid sjön Öljaren, en bisjö till Hjälmaren och hela herrgården är ett museum. Det var Löjtnant Arthur Bäckström som fick gården av sin far, och eftersom familjen var bekanta med Skansens grundare så hade löjtnanten fattat intresse för idén med friluftsmuseum. Vid sidan av stort jordbruk och gårdsmejeri så började han också flytta olika hus och stugor till ägorna, ett Skansenmuseum där också! Det finns till och med en kyrka :)

Löjtnanten far också en modern man och lät modernisera huset med elektricitet och vattenklosett redan i början av 1900-talet. Intill stora huset fanns en isdös där man förvarade is som togs ur sjön på vintern. Denna is användes sedan under resten av året i de isskåp som fanns på gården. Första sortens kylskåp!

Eftersom löjtnanten inte hade några egna arvingar så testamenterade han hela gården till Nordiska museet. Därför finns allt bevarat från hans levnadstid på gården, + att det i trädgårdarna finns genbanker för äpple, pion och humle. Sen finns det en fantastisk rosenträdgård nedanför stora huset och ett orangeri med trädgårdsland utanför. Vi tillbringade en heldag på Julita men hade nog kunnat ta en hel dag till för att riktigt hinna med allt. Jag rekommenderar verkligen ett besök, både för stora och små! :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar