söndag 22 september 2013

Kompostprojektet!

Min kära mamma (som här i bloggen mest kallas för mormor) har ju renoverat huset redan, så under denna sommar är det trädgården som stått i fokus. Det blir så fint så fint! Nu hade hon en plan på en ny fin kompost med flera sektioner för att ha olika stadier och förbränning på g samtidigt. Jag kommer in i bilden som förste verktygshanterare och andre tyckare ;) Grundmaterialet vi gick efter var faktiskt den trall som tidigare låg på balkongen här hemma. Virket var helt ok så det var ju onödigt att slänga. Återanvändning är bra grejjer! :) Så trallen fick bli 4 lika stora sektioner på 150*75 cm och de sattes fast med stolp ner i marken och sen vinkeljärn för att fästa dem i varandra:När ramen var fäst i marken och satt ihop hela så började vi tillverka mellanväggar. Dessa gjordes av plank, gamla staketslanor och hönsnät. De fästes med vinkeljärn mot ramen och med mindre stolp i marken också för att öka stabiliteten.


När alla väggarna satt på plats och allt var klart så såg det ut så här fint :) Det blev nästan ett stall ju ;)


På höger sida av komposten ska det planteras blommor eftersom det är utsikten från köksfönstret, det kommer bli väldigt fint! Av allt material som användes var det faktiskt bara hönsnätet, vinkeljärnen och skruvarna som behövde inhandlas. Allt annat är återanvändning av andra saker. Sånt gillas skarpt! :) Men det som gillas ännu mer är den present jag fick av mamma som tack för hjälpen:

Som sagt, trädgården börjar verkligen ta form. Det har byggts växthus i somras och ett nytt trädgårdsland som ska tas i bruk kommande säsong har anlagts. Mormor har grävt groblad så det står härliga till och de har fyllt upp jord i svackor där det nu såtts nytt gräs. men den största förändringen väntar antingen imorgon eller på tisdag, då ska nämligen den stora lönnen som växer i trädgården tas bort! Det är egentligen en tvillinglönn, två träd som sitter ihop och den är nog ~100 år gammal. Trädgården kommer att bli oerhört annorlunda utan den, men det behövs göras för att inte riskera att den faller och tar hus/bilar/människor med sig i fallet. Det är alltså planen för de kommande dagarna, utöver den vanliga träningen förstås :) Jag gymmade med Ida ikväll och har kunnat höja en hel del vikter utan att dö. Det är riktigt kul att träna ju! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar